MOBILITATE ÎN LITUANIA
de Miruna Ungureanu
După doi ani în care am sperat cu nerăbdare să călătoresc cu proiectul Erasmus, a venit timpul pentru mult-doritele mobilități fizice. În timpul în care pandemia ne-a încurcat planurile, am avut o oportunitate deosebită de dezvoltare personală prin intermediul activităților din cadrul proiectului, printre care se numără crearea unei rețete a fericirii, realizarea unui podcast despre combaterea stresului și a unui reportaj despre starea de bine în școală, precum și simularea unei conferințe ONU pe tema încălzirii globale. Prima mobilitate „face-to-face” a avut loc în Jonava, Lituania.
Am ajuns acolo duminică seara obosite, după o zi lungă de călătorit, dar entuziasmate. Luni am fost primite într-o atmosferă jovială la liceul „Jonavos Jeranimo Ralio”, printr-o ceremonie de deschidere în care participanții s-au prezentat pe scurt. Ziua a fost una destul de relaxantă, având activități ce au constat în confecționarea unor semne de carte ecologice și vizitarea unui muzeu local despre tradițiile din zonă. Ziua de marți a fost puțin mai formală, deoarece am participat la o lecție despre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, iar seara din ziua aceea a dat tonul pentru seria de excursii în mica țară baltică, începând cu orașul Kaunas.
Miercuri am vizitat Muzeul Lituanian de Etnocosmologie din Moletai. Acolo un ghid excepțional ne-a prezentat părți din etnologia lituaniană, alături de o prezentare interesantă despre cosmologie și știință. În acea zi am învățat și cum se face prăjitura națională, Šakotis, iar procesul este oarecum similar cu kurtos kalacs-ul nostru. Joi am fost într-o excursie în capitală, Vilnius. Am vizitat muzeul de artă modernă MO și ne-am plimbat pe străzile orașului admirând arta stradală și având dezbateri despre graffiti ca formă de artă. Ulterior am văzut un castel cu o priveliște frumoasă asupra orașului și am avut un atelier istoric, rezultatul fiind o scrisoare de invitație de afaceri către țara noastră.
În ultima zi am participat la o ultimă lecție despre laitmotivul mobilității, adică „Răspunsul oamenilor la problemele de mediu”, susținută de profesoara de geografie din școală, unde am discutat despre cele mai răspândite probleme pe această temă. Mai târziu ne-am plimbat prin Jonava în căutarea semnelor de responsabilitate ecologică, ca apoi să realizăm un colaj cu fotografiile pe care le-am făcut. În ceea ce privește ceremonia de închidere, lucrurile au devenit puțin emoționante, cu discursuri și cadouri și o vreme ploioasă care a arătat că până și Lituania era tristă că plecăm. Dar până la urmă ne-a consolat gândul că mai sunt și alte mobilități care urmează să se întâmple în viitorul apropiat.
Pe scurt, cuvintele nu pot exprima cât de încântătoare a fost experiența. Am legat prietenii, am vorbit despre mediu, am vizitat o țară mai puțin cunoscută și m-am simțit bine reprezentând țara și școala noastră. Au fost atât de multe aspecte pozitive, încât minusurile existente, cum ar fi situația pandemică, nu mai erau simțite. În cele din urmă, am fost foarte fericită să fac parte din această experiență, din care am luat cu mine amintiri frumoase. Cred că proiectele Erasmus au o mare importanță în întărirea simțului de comunitate internațională, făcându-ne conștienți de diferențele și asemănările de mentalități și de perspectiva asupra problemelor contemporane cu care ne confruntăm cu toții.
Grigore Constantin Moisil (n. 10 ianuarie 1906, Tulcea - d. 21 mai 1973, Ottawa, Canada) a fost un matematician român,
considerat parintele informaticii românești cu invenția de circuite electronice tristabile.
Adresa: Bulevardul Timișoara 33, București Secretariat fix: (021) 413 26 96 Secretariat mobil: 0768 191 964 E-mail: contact@moisil.roDespre Grigore Moisil
Contact
Vezi pagina de contact
Urmareste-ne!