In data de 14 iunie al acestui an noi, elevii de la C.N. „Gr. Moisil” participanți în proiectul Erasmus+ dedicat comunicării via radio „On Air Together”, împreună cu dna prof Iulia Perju și însoțiți de dl Attila Stefan Ferenczy și dna Ana Ioniță din partea Radio România, prin intermediul UNCER, am vizitat Casa Radio București într-un tur pe cât de atractiv, pe atât de incitant.

            Încercând să adunăm cât mai multe informații pentru viitorul nostru mic studio radio, am început vizita noastră la Sala Radio cu mult optimism legat de relația dintre tineri și radio și anume în singurul studio de teatru radiofonic din România-Studioul Mihai Zirra, unde, pentru un concurs între mai multe licee din București, câțiva elevi înregistrau o piesă de teatru. Astfel, am aflat cât de greu este să petreci atât de mult timp într-un studio de teatru, întrucât acolo orice sunet în plus, oricât de mic, nu este deloc bine-venit.

            Apoi am trecut la partea de posturi radio, aflând că sigla Sala Radio acoperă 16 posturi, cel mai cunoscut fiind Radio România Actualități, ce poate fi numit neoficial și vocea națiunii noastre, având zilnic peste 4.5 milioane de ascultători. Trecutul acestui post este unul destul de dramatic fiind unul dintre cele mai vechi din Europa. A fost înființat in 1928, a trecut prin mai multe războaie și conflicte, timp în care s-a încercat oprirea transmisiei, din fericire fără efect, jurnaliștii fiind nevoiți să se refugieze în urma unor bombardamente pentru a continua să informeze populația asupra situației țării. Și astăzi, RRA transmite 24/24, 7/7 și este mereu pregătit în caz de cataclisme sau orice alte amenințări. Fiind un post public, de interes național, cu format generalist și subordonat Parlamentului, conform legilor, RRA trebuie să aibă un procent de minim 30% conținut cultural, în comparație cu posturile comerciale a căror agendă urmărește mai mult numărul de ascultători.

            După ce am intrat în studioul RRA, unde tocmai intra invitatul special al emisiunii din acea zi, am trecut și  prin studiourile de la Antena Satelor, postul cu ascultătorii cei mai fideli din țară, București FM, un post cu conținut dedicat mai mult tinerilor și în final, la agenția de presă RADOR, cel mai puternic centru de monitorizare din țară, ce urmărește sute de publicații și posturi radio și de televiziune naționale și internaționale, în 15 limbi, selectând informațiile obiective și importante și informând Președinția și alți abonați în legătură cu evenimente ce au loc la nivel național sau global, relațiile României cu alte state, ce informații apar despre România pe plan internațional și multe alte subiecte in funcție de cerințele abonaților. A fost destul de uimitor să intrăm în redacție și să îi vedem pe oamenii care își dedică absolut tot timpul lor pentru a obține și transmite informații de calitate și obiective, lucrând în 3 schimburi indiferent de zi, de weekend, de sărbătoare și care, deși se aflau în timpul programului încărcat și lucrând mereu sub presiune, ne-au primit cu zâmbetul pe buze și ne-au răspuns la toate întrebările pe care le adresat.

            Turul a fost încheiat cu o priveliște amuțitoare asupra Bucureștiului de la terasa Sălii Radio și câteva idei despre viitorul capitalei, al țării și despre rolul jurnaliștilor.

                                                                                                                            Gheorghiță Andreea