Croația, impresii post-Erasmus+

de Ana-Maria Corzanu, elevă implicată în proiect

ect

Croația este una dintre cele mai frumoase țări, surprinzându-ne prin grandoarea peisajelor de la munte și de la mare, dar și prin oamenii care te încântă prin simpla lor prezență, alături de care am descoperit frumusețea diferențelor de cultură. Am fost primiți cu brațele deschise în sânul familiilor gazdă care ne-au oferit tot ceea ce aveau mai bun pentru a ne face să ne simțim ca acasă, aducându-ne, în același timp, mai aproape de tradițiile și obiceiurile croate.
Fără doar și poate cea mai frumoasă parte a mobilității a fost cea în care întreg grupul era reunit. Pentru a consolida relațiile dintre reprezentanții tuturor țărilor, au fost organizate workshop-uri în cadrul cărora am descoperit pe de o parte complexitatea efortului pe care trebuie să îl depună un jurnalist, dar și satisfacția de a obține o știre care să capteze atenția mulțimii. Am fost nevoiți să ne concentrăm întreaga atenție asupra interviurilor pe care a trebuit să le luăm colegilor, cel mai bun având șansa să fie difuzat la unul dintre posturile radio din Croația. Pentru a pătrunde mai adânc în sfera mass-media, ne-a fost prezentată o stație radio aflată în centrul Zagrebului, unde am fost martorii unei transmisii live, fiind captivați de precizia cu care toate piesele transmisiei erau așezate, pentru a forma un puzzle fără cusur în momentul în care acestea ajungeau la ascultători.
Una dintre zilele călătoriei a fost dedicată în totalitate vizitării orașului care ne-a primit cu atâta căldură, Zagreb. Am admirat interiorul impunătoarei Catedrale care veghează peste întreg orașul, am avut norocul de a ne afla la amiază în preajma turnului care adăpostește tunul care poate fi auzit de la peste 2 km distanță și am avut prilejul de a descoperi noi concepte de muzee și festivaluri, unice în Europa.
Croația este pentru mine locul în care s-au legat cele mai frumoase prietenii, în care am doborât barierele dintre culturi și ne-am depășit pe noi înșine, cu toții devenind una cu dorința ca timpul să se scurgă foarte încet pentru a rămâne cât mai mult timp împreună.